Top 10 sfaturi de organizare pentru parinti

viatamaiusoara.ro parinti organizati si fericiti

TOP 10 SFATURI DE ORGANIZARE PENTRU PARINTI

pentru a avea o viata mai usoara, lipsita de stres nedorit

Clutter-ul si dezorganizarea pot face ca rolul de parinte sa devina unul stresant. In acelasi timp, daca elimini clutterul - atat fizic, cat si mental - iti va fi mult mai usor sa navighezi prin viata, ca parinte. Si iti creezi spatiu, atat fizic cat si mental, pentru a-ti urma obiectivele si visele. In acelasi timp, te vei simti mult mai linistit si vei putea sa aloci timp celor pe care ii iubesti, familiei tale.

Iata cele mai importante 10 sfaturi de organizare pentru parinti

 

  • Regula celor doua minute:

Daca ce ai de facut iti va lua mai putin de doua minute, apuca-te pe loc! Nu are rost sa il treci pe lista de To Do, impactul asupra "bagajului" tau mental va fi prea mare.

  • Stabileste cate un loc in casa pentru fiecare obiect si intotdeauna pune obiectul in acelasi loc.

Grupeaza obiectele pe categorii. Cele folosite impreuna e recomandat sa stea impreuna. Gaseste cutiile sau organizatoarele potrivite in care sa le asezi. Si pune lucrurile pe care le folosesti cel mai des si cel mai mult in locuri usor accesibile. Depoziteaza obiectele aproape de locul in care sunt folosite. Pune etichete, astfel incat oricine din familie sa stie unde sa duca lucrusoarele folosite dupa utilizare. Invata-ti si copiii sa faca asta. In timp, vor invata deprinderile cele mai importante din organizare, faptul ca tot ce au ei are o "casa".

  • Stabileste o rutina zilnica de strans rpin casa care sa dureze maximum 10 minute.

Pune timer-ul pe 10 minute, alege impreuna cu familia melodiile voastre preferate, si timp de 10 minute fiecare dintre voi aduna lucrurile lasate alandala prin casa si le duce la locul lor. Fa din asta o rutina in care sa implici toti membrii familiei, atunci cand e posibil.

  • Implementeaza regula Un obiect Intra in casa, Altul Iese (One IN, One OUT).

Pentru orice obiect nou (jucarie, sau piesa de imbracaminte sau incaltaminte) care intra in casa, alege unul din cele existente care sa iasa. Studiile de specialitate arata ca folosim 20% din ceea ce avem in 80% din timp. Asa ca fa-ti un obicei si gaseste ce nu-ti mai este de folosinta, un lucru pe care nu il mai iubesti, care nu iti mai imbogateste viata, si daruieste-l cuiva care se va bucura de el.

  • Desemneaza un loc in casa pentru ce luati cu voi cand iesiti din casa.

Invata-ti toti membrii familiei sa puna obiectele pe care le iau cu ei cand ies din casa intr-o cutie sau cos special pregatit in acest scop. Un cos in hol sau in sas, langa usa principala, va ajuta in acest sens. Cand iesi din casa, te uiti in cos si iei de acolo tot ce e al tau.

  • Discuta cu copiii despre cat de important este pentru tine ca ei sa ajute cu treburile casnice.

Fa o lista cu responsabilitatile fiecarui copil, si cand trebuie facute. Arata-le ce iti doresti ca ei sa faca si cum sa faca. La inceput, stai alaturi de ei, pana cand vor invata singuri deprinderile.

  • Foloseste un calendar pentru intreaga familie.

Sunt mare fan calendare de familie. Vezi asta si in postarile mele de pe Instagram. Pastreaza un calendar in format mare in locul cu cea mai mare vizibilitate din casa ta. Pe acest calendar vei nota toate activiitatile extra curriculare pentru toti membrii familiei, precum si evenimentele importante de la scoala sau din viata voastra de familie. Foloseste o carioca de culoare diferita pentru fiecare membru al familiei. Verificati impreuna calendarul in fiecare zi, inainte de cina.

  • Pastreaza jocurile Lego si jucariile mici in cutii dedicate.

Pune seturile de Lego in pungi de plastic cu ziplock si eticheteaza-le. Cand copilul tau va dori sa se joace cu un set anume, varsa tot continutul pungii pe o tava sau chiar o foaie de copt. Agata un organizator de pantofi din cele de in pe usa dulapului din camera copiilor, de exemplu, si depoziteaza acolo jucariile mici, animalele de plus, etc.

  • Pregateste-te de cu seara pentru ziua urmatoare.

Obisnuieste-ti copilul sa isi faca ghiozdanul si sa isi pregateasca hainele pentru a doua zi inainte de culcare. Asta va ajuta ca dimineata ta sa fie mult mai usoara.

  • Foloseste liste de cumparaturi la care sa contribuie intreaga familie.

Fie ca folosesti aplicatii pe telefonul mobil (AnyList, de exemplu - disponibila atat in varianta gratuita cat si cu abonament atat pe Android dar si IOS), sau variantele scrise, asigura-te ca toata familia are vizibilitate si contribuie la listele de cumparaturi.

Acum te vei trezi ca intreaga familie are o dispozitie mult mai buna si aveti timp sa va jucati impreuna. Ce puteti face: Borcanul de activitati in familie. Fiecare membru al familie scrie cateva activitati care le fac placere pe o foaie de hartie (fiecare activitate cu biletul ei). Pune toate biletele in acest borcan, si extrage din borcan in fiecare week-end cate una sau mai multe activitati.

Sa va fie cu folos!