Înapoi la școală: cum să fii stăpân pe situație
CE GREȘELI SĂ EVIȚI PENTRU ACEST ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
Primele săptămâni sunt vitale pentru stabilirea unor rutine care să funcționeze și să vă facă viața mai ușoară atât vouă, ca parinți. Cât mai ales copiilor.Probabil deja știți, dacă ne urmariți canalul de Instagram (@viata.maiusoara) că suntem fani obiceiuri sănătoase. Să începi anul școlar ”cu dreptul” e vital pentru nivelul de motivație al copiilor noștri pe întreg parcursul anului.
Da, cumpărarea rechizitelor și a hăinuțelor de școală e una dintre activitățile prin care pregătim anul. Dar pentru mine sunt de departe printre cele mai puțin importante.
Pentru a avea copii pregătiți emoțional, ar fi potrivit să să îi întrebăm despre cum s-au simțit legat de începerea școlii. În prima zi de școală. Despre colegi. Și să îi ascultăm. Veți fi surprinși, poate, de răspunsurile lor.
Apoi, pentru a crește copii organizați, avem nevoie să îi învățăm de mici cu sistemele potrivite pentru activitățile lor de zi cu zi care, de altfel, le dau foarte multă bătaie de cap.
Dacă ai în vedere pașii de mai jos, fii sigur că vei fi printre cei care dețin controlul în această călătorie deloc ușoară pentru ei. Cât și pentru noi.
- Fă un inventar cu cele necesare pentru anul școlar în curs
- rechizite: orice nu mai e funcțional (creioane rupte, carioci care nu mai scriu - toate vor fi înlocuite)
- obiecte de îmbrăcăminte și articole sportive: același principiu de mai sus - tot ce e mic sau nu mai poate fi purtat, va fi înlocuite. Să fiți atenți, dacă pot fi donate, să le puneți deoparte. Altfel, pot fi reciclate? Poți duce la Zara si si H&M hainele pentru reciclare, iar la Zara Home poți lăsa prosoapele, lenjeriile de pat precum și pernele. Util, nu?
2. Stabiliți împreună cu copiii unde își vor face temele
De multe ori, se întâmplă sa vă găsiți copiii facându-și temele în orice alt loc, numai la biroul lor nu. Se întâmplă. Observați cu atenție obiceiurile și preferințele copiilor. Și apoi, asigurați-vă că toate rechizitele și celelalte necesare pentru a-și face temele vor fi la îndemână.
3. Stabiliți unde vor fi depozitate rechizitele de rezervă
E foarte util să vă învățați copiii să își țină în penar, ghiozdan, și în zona desemnată pentru teme doar un set de rechizite. Cele care vor fi folosite în mod curent. Celelalte, de rezervă, vor fi depozitate într-un dulap sau chiar sub pat. Ce rost are să încărcăm ghizdanul suplimentar? Deja e mult prea greu, așa-i?
4. Stabiliți un loc, la intrare, unde vor ”ateriza” diversele materiale
Veți avea de semnat tot felul de hârtii. Cutiile în care le dați pachetul în fiecare zi. Ghiozdanul care altfel ”zace” la intrare. Soluția? O tavă la intrare unde să pună toate foile pentru semnat. Un cuier etichetat în care să își agațe hainele, ghiozdanul și echipamentul sportiv. Un coș în care să pună, când intră în casă, pachetul rămas din ziua respectivă. Problem solved!
4. Calendarul familiei
E una din armele mele ”secrete” în lupta cu un program super încărcat pentru toți membrii familiei. Citiți în această postare de pe Instagram cum anume ne ajută un astfel de calendar și cum puteți și voi să aveți unul.
5. Sărbătoriți această primă zi.
Sau încheierea cu succes a primei săptămâni de școală. Cu o pizza, un tort, o prăjitură. Îndulciți momentul. MAKE IT FUN. ALWAYS!
Începerea școlii e un moment important. Ca orice tranziție, planificarea și organizarea ajută să acceptăm mai ușor schimbarea și să ne fie tuturor #viatamaiusoara.
Succes, să aveți un an plin de împliniri!
Și orice întrebare aveți, să nu uitați că suntem la numai un telefon distanță!