Ce Este Un Professional Organizer

IATĂ CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND ANGAJEZI UN PROFESSIONAL ORGANIZER

Un Professional Organizer te poate ajuta să îți clarifici obiectivele tale de organizare pentru spațiul tău sau locuința ta și să te ghideze în acest parcurs, atunci când ești interesat de eliminarea dezordinii și organizarea casei tale
photo 5

Source: Canva/ pixelshot

Q: O prietenă tocmai s-a mutat la casă nouă și a apelat la serviciile unui Professional Organizer. Știind că nici eu nu am niciodată suficient spațiu de depozitare, mi-a recomandat să angajez un Professional Organizer pentru a rezolva problema. Ce face un Professional Organizer și cum pot găsi un PO care să mă ajute?

 

photo 1

A: Un Professional Organizer lucrează împreună cu clienții lor (proprietarii de locuințe sau chiar și cei care stau cu chirie pe o perioadă mai îndelungată) pentru a identifica cea mai funcțională utilizare a locuinței lor precum și pașii ce trebuie făcuți pentru a pune planul în practică. Un Professional Organizer este, de cele mai multe ori, un problem solver fantastic. Lor le place, pur și simplu iubesc să rezolve problemele casei clienților lor (mai mici sau mai mari; de multe ori le place să rezolve chiar și probleme de logarimti naturali sau matrici). Un Professional Organizer are ca obiectiv să ofere o viață mai ușoară clienților lor, ajutându-i sa înțeleagă cum își pot utiliza spațiile disponibile la maximum. Organizarea rezidențială ajută (magie curată) la atingerea acestui obiectiv.

Angajând un Professional Organizer, un proprietar (sau chiriaș, for that matter - ne vom referi la toți în acest articol folosing terminologia de ”proprietar”) va fi ghidat către a-și redescoperi casa și cum o poate organiza mai bine și vor dobândi abilități concrete să mențină (pe termen lung) aceste sisteme de organizare și după ce organizatorul a părăsit locația. Cu alte cuvinte, un Professional Organizer face mai mult decât să vină și să-ți aranjeze casa. El își învață clienții prin metode foarte aplicate cum să întrețină toate acele sisteme.

Această profesie nu e o fiță nouă pe piața din România. Dacă mă întrebați pe mine personal, îmi doresc să fi auzit despre Professional Organizing de și mai mult timp (pe calea aceasta îi mulțumesc Rominei Roșu, cea care mi-a deschis ochii in privința magiei organizării - mulțumesc, Romina!).

Prima organizație internațională de Professional Organizers (precum și una din cele mai prestigioase) a fost înființată in SUA în 1983 cunoscută sub numele de NAPO - National Association of Productivity and Organizing Professionals. Cu mândrie vă anunțăm că Viața mai ușoară este membru cu statutul Professional al NAPO, așa cum veți putea găsi și pe site-ul instituției. Pe link-ul de mai sus puteți da căutare după țară și specialitate pentru a găsi organizatorul potrivit și cel mai apropiat vouă.

Poate cu și mai mult renume (și mulțumită seriilor dedicate ”Sparking Joy with Marie Kondo” și ”Tidying Up with Marie Kondo”) în domeniul acesta al organizării și ordinii este Marie Kondo - expert in Tidying din Japonia. Marie Kondo a scris patru cărți despre organizare, care s-au vândut in milioane de exemplare în toată lumea. Cea mai populară dintre acestea, ”The Life Changing Magic of Tidying Up” (2011) a fost tradusă in peste 30 de limbi. O puteți găsi și online la noi, varianta în limba română fiind ”Magia ordinii. Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa”. Metoda acesteia de organizare se numeste KonMari și avem și în România un consultant certificat de către Marie - Romina Roșu - Organizo). Lista poate crește oricând, deoarece Marie Kondo are în fiecare an sesiuni de certificare și recertificare, așadar puteți verifica întotdeauna pe site-ul ei care este cel mai apropiat consultant KonMari.

Cred că un aspect foarte important, pentru a alege organizatorul potrivit nevoilor voastre, pe lângă certificări și specializare, este experiența în a lucra cu clienții. Aici mențiuni speciale primesc Madalina Preda și iarăși Romina.

Există o multitudine de specializări in domeniul acesta pentru Professional Organizers. Mă voi referi la doar câteva dintre ele, lista este atât de lungă și dinamică încât e greu să-i pui un punct:

  • ADHD/ ADD
  • Chronic Disorganization
  • Coaching/ consulting
  • Digital/ email organizing
  • Events/ meeting planning
  • Financial planning & Financial management
  • Home Office organizing
  • Paper or Photo management
  • Project Management
  • Relocation and Move management
  • Student Learning Methods
  • Task and Time Management and Productivity
  • Virtual Organizing

În concluzie, un Residential Professional Organizer este un expert în optimizarea spațiului și funcționalității unei locuințe. Aceștia pot lucra cu o varietate mare de clienți sau pot fi specializați în diverse tipuri de clienți (precum copiii), situații (acumularea excesivă) sau obiecte (documente). Indiferent de specializare, însă, un Professional Organizer va fi în același timp si un coach și va ghida clientul în această călătorie de declutter și organizare.

Vorbind de specializari, o altă mențiune specială merge catre Diana Mihaila, care este primul specialist în soluții de organizare din România, cu experiență vastă în blogging și cu cea mai activă comunitate în organizare, numită #ideiorganizare. Și veți vedea că în România comunitatea aceasta a Professional Organizerilor începe să crească încet, dar sigur. Ne veți găsi pe Instagram pe toate - tot ce e nevoie să faceți este să dați o căutare după Professional Organizer sau Specialist soluții organizare și apărem toate în rezultatele căutării. De asemenea, îți recomand să dai follow la hashtag-uri precum #organizare #professionalorganizer și al nostru #viatamaiusoara sau mai simplu #vmu.ro pentru a primi automat în feed-ul tău postările noastre.

Cu toții suntem unici, and that's perfectly OK, aș indrăzni un ”Slava cerului că suntem unici”. Din acest motiv, serviciile oferite de fiecare Professional Organizer vor varia. Așa cum va varia și munca efectivă a un PO, în funcție de nevoile fiecărui client în parte. Ca regulă de bază, un Professional Organizer își va ajuta clientul să decidă asupra obiectivelor de organizare pentru locuința lor și va construi planuri și recomandări pentru a atinge acele obiective. Și, în atingerea acelor obiective, clienții vor juca, de asemenea, un rol important. Pentru că vor fi implicați activ in procesul de organizare. În acest fel, clienții vor fi cei ce iau deciziile legate de obiectele lor. Și totodată acest lucru va ajuta și la transferul cunoștințelor catre clienți, astfel încât organizarea să devină parte din viața de zi cu zi.

A: Un professional Organizer te ajută să scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie și îți va instala sistemele de organizare care să mențină ordinea în casă.

De îndată ce au fost agreate obiectivele organizării, un Professional Organizer va ajuta clienții să decidă asupra celei mai bune utilizări pentru spațiile lor. De multe ori, acest lucru presupune o sortare sănătoasă a lucrurilor. Și știm cu toții că nu-i ușor. Deloc. Nu-i ușor deloc. Însă organizatorii vor pune cele mai potrivite întrebări, fără să judece, cât se poate de onest și neimplicat emoțional. În procesul de pregătire, au învățat despre aspectele prihologice care ne leagă, câteodată, de anumite posesiuni pe care nici nu le folosim (de multe ori). Si vor ajuta clienții să decidă dacă diversele obiecte îi ajută să atingă acele obiective setate la începutul sesiunilor de organizare.

A: Un Professional Organizer te ajută să îți organizezi timpul mai bine.

Un Professional Organizer se uită tot timpul după ce oportunități ar fi de a îmbunătăți viețile clienților lor. Vorba ceea, să le facă #viatamaiusoara. Prin introducerea sistemelor de organizare potrivite stilului lor de viață, clienții lor vor putea duce la bun sfârșit mult mai multe sarcini și îndeletniciri (ce-mi place termenul). Și, culmea, vor găsi timp pentru activitățile care le fac plăcere și pentru welness.

O locuință organizată este o locuință eficientă. Nu am inventat eu acest lucru, toți experții în organizare spun asta. Atunci când spațiile și încăperile funcționează așa cum ar trebui să funcționeze, atunci, abia atunci, economisești timp. Haideți să ne imaginăm o bucătărie prost organizată. Chiar dacă proprietarul susține cu mâna pe inimă ca știe cu ochii închiși unde e fiecare lucru în acel ”haos organizat” (I just love the term), mișcatul haotic printr-o astfel de bucătărie presupune timp adițional petrecut alergând după obiecte care nu-ți sunt la îndemână, precum și efortul de a duce fiecare sarcină la bun sfârșit. Pentru orice mâncare ai avea de făcut sau altfel de sarcini în bucătărie, gândește-te ce preferi? Să ai toate ustensilele la îndemână? Sau să le cauți și să orbecăi după ele?

A: Un Professional Organizer nu este o firmă de curățenie și nici una de design interior.

Dacă nu cumva au și aceste specializări în portofoliu. Însă asta nu înseamnă că aceste servicii nu pot fi incluse în pachetul final, dacă este nevoie. Însă, de cele mai multe ori, un Professional Organizer îți va clarifica repede că ei nu sunt o firmă de curățenie.

Pentru că procesul de organizare rezidențială este un proces care implică luarea multor decizii, iar pentru ca rezultatele să fie de durată, e nevoie de schmbări chiar și în stilul de viață. Sistemele create într-un plan de organizare rezidențială de un Professional Organizer cer efort conștient pentru a fi întreținute, interes continuu precum și motivație.

Dacă obiectivele de organizare nu sunt ale tale, nu va funcționa. Mai bine nu apelezi la un Professional Organizer. Organizarea chiar nu poate fi impusă. Ideile găsite și planurile construite sunt co-create, conțin idei din ambele părți (client și organizator). Așadar, dacă nu vă doriți o astfel de organizare, nu o faceți. Pentru că nu va funcționa.

A: Un Professional Organizer este de foarte mare ajutor atunci când te muți la casă nouă, îți vinzi casa, întemeiezi o familie, când copiii îți pleacă de acasă sau familia ta se mărește. Sau când pur și simplu decizi să refuncționalizezi spațiile existente.

Mutatul e un proces dificil, copleșitor câteodată. Un Professional Organizer vine cu un plan și te ajută să ții sub control toate părțile vitale ale procesului de mutare. De asemenea, rolul acestuia este să te ajute să decizi ce obiecte vor fi mutate în noua locuință. Astfel, la finalul zilei, tu vei plăti un preț mai mic pentru mutare.

A: Persoanele cărora le e dificil să decidă să se despartă de obiecte, care sunt tot timpul în criză de timp sau care trăiesc fiecare zi într-un ritm extrem de alert vor beneficia cu siguranță de serviciile unui Professional Organizer

Investiția în serviciile unui Professional Organizer poate fi văzută și ca un angajament, mai ales pentru persoanele care petrec o grămadă de vreme făcându-și planuri despre cum să îndeplinească anumite sarcini dar cărora li se întâmplă apoi să le ducă cu greu la bun sfârșit. Un Professional Organizer specializat in Managementul Timpului și Productivitate va avea soluțiile potrivite în astfel de cazuri. Asta nu înseamnă ca un Professional Organizer va face lucrurile să se întample în locul si pentru clientul său. Dar munca impreună, ghidată de specialist, va duce către obținerea de rezultate deoarece va implica luarea unor decizii importante. Și va folosi pârghiile potrivite clientului său.

 

Asadar, vei beneficia de ajutorul unui Professional Organizer dacă ai nevoie de cineva care să te responsabilizeze.

Atunci când te simți motivat dar compleșit.

Atunci când ai pur și simplu mult prea multe de făcut, în fiecare zi. Și ai nevoie să prioritizezi și organizatul casei nu ajunge să fie în top priorități.

Atunci când îți este prea greu să iei deciziile singur, legat de ce rămâne și de ce nu mai ai nevoie.

Atunci când nu știi efectiv de unde să apuci toată treaba asta cu organizarea și ai nevoie de cineva care să îți arate cum să fii organizat și să ai o casă primitoare, în care să te miști ușor. O casă în care să îți poți primi oricând prietenii și să vă simțiți bine împreună. 

Când organizarea casei e doar unul din multele task-uri de pe al tău TO DO, e ușor să îl amâni. Câteodată chiar la nesfârșit. Atunci când știi că plătești pe cineva să te ajute cu organizarea și declutter-ul casei tale, vei lua lucrurile în serios. Pentru că sunt banii tai. Când monetizezi un obiectiv, îi conferi acelui obiectiv o valoare mai mare.

Și adevărul este că îți vei atinge obiectivul mai repede decât ai fi facut-o de unul singur.

Tu ai nevoie de organizarea casei tale? Vrei o viață mai ușoară? Noi suntem aici și te putem ajuta. Da-ne un telefon sau scrie-ne un mail și vom reveni către tine în cel mai scurt timp posibil.

Ai nevoie de ajutor?

Scrie-ne un mail și descrie-ne provocarea ta!

    Surse:

    Julianna Poplin

    Restore America*

    www.napo.net

    https://www.challengingdisorganization.org/

    Trusted home renovation

    www.konmari.com