9 metode sigure prin care controlăm cumpăratul impulsiv

DE CE CUMPĂRAM IMPULSIV

și ce ne ajută să ținem cumpărăturile sub control

Da, cumparaturile dau dependență

Ți s-a întâmplat să intrați la Carrefour (sau Mega sau Cora) ca să cumperi 3 cuburi de drojdie și să ieși cu coșul plin? Been there, done that. Și, pe lângă cubulețele alea de drojdie m-am trezit acasă pană si cu un cuțit japonez de ultimă generație care taie frunze la câini.

Lăsând gluma la o parte, acest comportament este absolut normal. Notiunea de ”retail therapy” a devenit deja un clișeu. Insă pare să aibă si studii clinice care vin să confirme observațiile de până acum.

Neurotransmițătorul din creierul nostru pe care să ”dăm vina” (în acest caz) este dopamina. Nivelul de dopamină crește chiar și numai la gândul că vrem să ne cumpărăm ceva nou (anticipăm premiul, cu alte cuvinte). Când vorbim și de reduceri de sezon, creșterea dopaminei e și mai mare. Crește ”premiul”, cresc beneficiile la un nivel pe care nici măcar nu îl anticipasem.

Cercetători precum Narendra Karmarkar, universități prestigioase precum University of California, Harvard Business School și publicații precum Science sau Frontiers (to name just a few) au investit resurse importante în această direcție nouă pentru psihologie și studiul comportamentului uman - dependența de cumpărături. Concluzia de până acum este că avem trei zone importante din creierul nostru implicate în acest proces:

  • nucleus acumbens - centrul plăcerii
  • cortexul pre frontal - asociat cu funcțiile executive (luarea deciziilor, în cazul cumpărăturilor)
  • insula - zona din creierul nostru implicată in procesarea durerii

Durerea de a ne despărți de banii agonisiți cu atâta sudoare este, pentru cei mai mulți dintre noi, mai mare decât plăcerea adusă de achiziția cea nouă. Există momente insă când, din diverse motive, gratificația anticipată e mai puternică decât posibila suferință.

 Ce este cumpăratul impulsiv?

Cumperi impulsiv de fiecare dată când iei o decizie de a achiziționa un produs pe care nu plănuiseși să îl cumperi. Dacă nu era inclus in bugetul tău, din timp, e o achiziție compulsivă.

De exemplu: o sticlă de Pepsi la 0,5 l pe care o iei in fugă din stand-ul de langă casele de marcat. Dacă nu era pe lista de cumpărături, e considerată o cumpărătură compulsivă.

Alte exemple de achiziții compulsive:

  • Gumă de mestecat, bomboane, băuturile de lângă casele de marcat
  • Haine
  • Pantofi
  • Poșete
  • Lumânările parfumate
  • Jocurile pe telefon
  • Cărțile (da, cărțile)
  • Cafeaua de la magazinele de specialitate
  • Mancarea takeout

 

 

stop-impulse-buying-infographic-new

Dreamy,Feminine,Wardrobe,With,White,Furniture,,Big,Mirror,,Shoe,Closet,

În mediul academic sunt numeroase discuții legate de cauzele cumpăratului compulsiv. Acestea nu fac scopul acestui articol și, în cazul în care situația scapă de sub control, cel mai potrivit este o discuție cu un terapeut.

Este cumpăratul impulsiv o afecțiune sau un simplu comportament mai mult sau mai puțin ofensiv? Răspunsul este POATE. Așa cum băutul unui pahar de vin ocazional nu te face un alcoolic, chiar dacă se poate întâmpla ca uneori sa bei un pahar too many și să te trezești mahmur. La fel stă situația și pentru cumpărăturile impulsive. Dacă această situație îți afectează calitatea vieții și te îndepărtează de obiectivele tale financiare, atunci este un momentul să iei măsurile potrivite ție.

Cum evităm cumpăratul compulsiv?

Atunci când încerci să reduci cumpăratul compulsiv, poți începe cu a observa, pe parcursul câtorva săptămâni, ce obiceiuri ai și care sunt consecințele pentru tine și/ sau pentru familia ta.

Felicitări! Faptul că citești acest articol reprezintă un important prim pas

  1. Încearcă să vezi ce hobby-uri ai, care nu implică să cumperi NIMIC, care să te țină ocupat și departe de mall-uri și cumpărăturile online
  2. Tehnicile de mindfulness și sportul te vor ajuta și ele
  3. Stai, pur și simplu, departe de mall-uri
  4. Nu te uita la canalele de telemarketing
  5. Dacă se întâmplă să te încurci de cutii pline prin casă, atunci acesta e un semn bun că e timpul să iei măsuri
  6. Lucrează cu un professional organizer care să te ajute să sortezi cumpărăturile și să te ajute să decizi ce să păstrezi. Și să te ajute să îți setezi propriile limite
  7. Mergi întotdeauna la cumpărături cu o listă
  8. Pune produsul pe care vrei sa îl cumperi online în coșul virtual și uită de el pentru 24 de ore. Apoi, decide
  9. Pleacă la cumpărături fără carduri. Ia-ți doar suma pe care plănuiești să o cheltuieși.

 

Multe dintre recomandările de mai sus presupun să lucrăm la ”mușchiul” numit voință. O carte foarte bune pe care o recomand pe această temă este ”Puterea Voinței” - Kelly McGonigal. 

Orice schimbare începe cu un prim pas. În majoritatea cazurilor, acest prim pas este reprezentat de conștientizare.

Așadar, te las cu două întrebări:

  1. ai un buget lunar?
  2. mergi la cumpărături cu o listă pregatită din timp?

 

Surse:

www.npr.org

Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (CHADD)

National Library of Medicine

Elle Magazine