5 Reguli de Aur Pentru Un Meal Planning care Functioneaza

5 REGULI DE AUR PENTRU UN MEAL PLANNING CARE FUNCȚIONEAZĂ

sau 5 pași simpli care îți asigură succesul în meal planning

Cele mai bune sfaturi care să îți simplifice planificarea și pregătirea meselor în fiecare zi

DA, ai auzit bine! E nevoie de planificare.

Gătitul este, în accepțiunea mea și a multora, de altfel, o activitate pentru și despre creativi. Despre jucăuși. Despre cei cărora le place să se joace cu ingredientele și cărora nu le e teamă să se joace cu combinațiile cele mai trăznite. Cu nostalgie și mult dor mi-aduc aminte cum, de un Crăciun, a pregătit mama o salată de beuf cu cimbru in ea. Și ce mândră era de combinație. Acum văd aceeași sclipire în ochii lui barbate-miu, de fiecare dată când face o ghidușie. Cum ar fi, leuștean în omletă. DA, ai auzit bine, leuștean în omletă. Surprinzător, nu e chiar așa de rău precum sună. Dimpotrivă.

Ei, cum se potrivește gătitul ăsta cu planificarea? Planificarea nu e întotdeauna un skill neapărat la îndemâna creativilor, care vor ca lucrurile să curgă pur și simplu, natural. Să vină. Să vină inspirația cu #cemâncămazi. Și într-o lume mai tihnită, probabil că lucrurile așa ar trebui să fie.

Doar că  trăim într-un ritm super alert, mâncăm de câteva ori pe zi și fiecare pe unde apucă. Ne întoarcem acasă la orele la care ne întoarcem, de multe ori lăsând lucrurile neterminate la muncă. Dacă mai adaugi în scenariul acesta și câțiva copii (trei, nu dau număr), de vârste diferite, care au ore de culcare diferite, preferințe alimentare sau intoleranțe diferite .. ce iese? Dacă lași doar talentul să-și facă numărul, pot ieși scântei. Dacă adaugi și un praf de planificare, iese magie.

Care sunt beneficiile meal planning-ului? Iată câteva mai jos:

  • ești mai sănătos: atunci când îți începi săptămâna cu un plan clar pentru ce vei găti și ce vei mânca, faci și o promisiune tu față de tine și sănătatea ta. Și reduci semnificativ și stresul legat de #cemancamazi
  • economisești bani: cheltuim cu 40% mai mulți bani când mergem la cumpărături fără o listă de cumpărături. În plus, un plan cu mesele gătite înseamnă și că vei ține sub control momentele când comanzi takeaway - opțiunile mai scumpe și mai puțin sănătoase
  • arunci mai puțin: când îți faci planul, identifici ingredientele și estimezi cantitățile. Salvezi și bugetul dar și planeta
  • economisești timp: când gătești mâncarea pentru mai multe zile, ajungi ca în anumite zile să reduci la minimum timpul alocat acestei activități. Asta se traduce în timp înapoi familiei.

Cu toate că ne-am aștepta ca gătitul și planificarea meselor (meal planning) să fie o practică mai des întâlnită, pare că nu este așa. Pentru că nu ne învață nimeni. Pentru că planificarea meselor nu este numai despre mâncărurile noastre preferate sau, și mai rău, despre ce ne place nouă să gatim.

E nevoie ca meal planningul să țină cont de ritmul vieții tale și al familiei tale. Ține cont de serile când nu ești acasă sau ajungi târziu sau pur si simplu nu ai timp să gătești. Ține cont, așa cum ziceam și mai sus, de intoleranțele sau pur și simplu preferințele alimentare ale tuturor membrilor familiei. Și, mai ales, ține cont de bugetul familiei.

Iată top 5 reguli pe care să le urmezi când faci meal planning pentru întreaga familie:

  1. Construiește o listă de mâncăruri preferate împreună cu toți membrii familiei.

Noi avem în casă multe diferențe în materie de preferințe culinare. Sau, mai degrabă, tipuri de mâncare pe care copiii nu le mănâncă: fiicei mare nu îi plac cartofii, nu îi place carnea și nici nu suferă scorțișoara. Mijlocia preferă să nu se fi inventat mămăliga și ar mânca oricând un fruct mai cu plăcere decât o gogoașă. Cea mică pare să mănânce orice. Am avut ani în care nu am ținut tot timpul cont de aceste preferințe pentru că nu aveam alte ingrediente în casă. Și vă dați seama ce înseamnă asta: discuții la masă despre ”termină toată mâncarea din farfurie” și ”de ce nu mănânci”. Mâncare aruncată și priviri imbufnate. În loc sa fie acea atmosferă relaxată, momentul mult așteptat din zi când in sfârșit ne strângem cu toții în jurul mesei, câteodată ne venea să ne strângem de gât. Lasând gluma la o parte, nu-i ușor să vezi că tu te-ai chinuit să gatești și ai dat bani pe mâncarea aia și copiii nu o mănâncă..

2. Construiește o listă cu 16 feluri simple de mâncare, pe care le vei pune pe ”heavy rotation”. 

Când decizi ce rămâne pe lista de la punctul 1 de mai sus, gândește ”simplu”, ”rapid”. Simplu înseamnă cu două ingrediente principale:

  • supă cremă cu sandviș cu ton
  • grătar cu orez și salată
  • spaghetti cu piept de pui

Vinerile sunt pentru takeout. Copii fericiți, părinți care se mai și odihnesc. Week-end-ul poate fi și despre gătit mâncăruri mai elaborate. Chiar dacă aceste feluri se vor repeta, vei observa că sunt apreciate pentru că sunt felurile lor preferate. Ale voastre.

3. Include în plan și soluții pentru serile în care nu vei putea găti

Ședințe la timp de seară, sau activități care știi deja că îți vor mânca din timpul care în mod normal e alocat gătitului? În momentul în care faci planul pentru săptămâna care urmează, ține cont de cum îți arată calendarul. Soluția? Cine rapide: supe sau ciorbe sau tocănițe făcute cu o zi sau douî în urmă, care au doar nevoie să fie încălzite; un platou de răcituri; sanvișuri rapide cu o salată; o mâncare pusă la crockpot sau slow cooker de dimineață. Toate astea sunt opțiuni mai sănătoase decât veșnicul ”comandam? ce comandăm? tot de acolo comandăm?”..

4. Când construiești meniul pentru săptămâna următoare, uită-te întâi ce ingrediente ai în debara și prin frigider sau congelator

Cred că aici e nevoie de cele mai puține explicații. Am zis fără risipă, fără mâncare care să se strice.

5. Fă-ți planul din timp și folosește meniul pentru a crea o listă de cumpărături

De obicei, meal planning-ul e o activitate de week-end. Care ar fi recomandat să se întâmple înainte de a merge la cumpărături.Pe lista de cumpărături să te asiguri că ai și cantitățile clar menționate, nu doar ingredientele.

Ajută mult să ții acest meniu pe frigiderul din bucătărie, de exemplu. Va răspunde multor întrebări, în locul tău.

Dacă totuși mai ai întrebări și nu știi de unde s-o apuci, hai să ne auzim la Viața Mai Ușoară.